tietoa meistä

Kenelle retriitti on tarkoitettu?

Retriitti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat rauhoittua kirjoittamaan yhdessä muiden kanssa. Retriitin ohjaaja Kate Sotejeff-Wilson asuu Jyväskylässä, missä harju kohoaa keskellä kaupunkia. Skotlantilaisen Rowena Murrayn innoittama retriitti tuo yhteisöllisen kirjoittamisen Järvi-Suomeen ja verkkoon.

Missä retriitti pidetään?

Joudut ehkä matkustamaan vähän, mutta yhteisöä kaipaavia kirjoittajia on lähempänä kuin luulet. Päiväretriittejä on pidetty Jyväskylän yliopiston vieressä Local Culture Hostelissa, ja kahden päivän retriitti on tulossa Kirjailijataloon.

Miten retriitissä toimitaan?

Useimmat kirjoittavat yksin. Retriitissä kirjoitetaan yhdessä. Ohjelma koostuu kirjoitusjaksoista ja riittävän rentouttavista tauoista. Retriitti pidetään enimmäkseen englanniksi, mutta ohjaaja puhuu myös suomea ja tarvittaessa puolaa ja saksaa. Kirjoittaa voi millä kielellä tahansa. Lisätietoja retriitin kulusta on täällä.

Miksi kirjoitamme yhdessä?

Jotta olisi helpompi keskittyä.

Olet ehkä tottunut kirjoittamaan paikoissa, joissa on ihmisiä, kuten kahvilassa, kirjastossa tai jaetussa työtilassa. Tämä ei ole sama asia. Retriitissä määrität tavoitteesi ja kerrot niistä muille, ja lopuksi kerrot, miten meni. Kirjoittamisen aikana ollaan poissa netistä: ei puhelinta, ei sosiaalista mediaa, ei sähköpostia, ei keskusteluja. Yllätyt siitä, miten paljon saat aikaan!

Jotta voimme jakaa ideoita.

Joskus on tarve saada puhua kirjoittamisesta. Silloin kollegoista on apua. Joskus kollega on kuitenkin ”liian lähellä” projektia tai liian kiireinen. Täydellinen kuuntelija voi olla ihminen, joka ei tiedä aiheestasi mitään ennestään. Toinen kirjoittaja näkee tekstissä asioita, joita ei itse huomaa.

Jotta pysymme terveempinä.

Kun kirjoittaa yksin, tulee helposti elettyä epäterveellisesti. Keho tarvitsee liikettä vähintään puolentoista tunnin välein. Joka päivä pitää käydä ulkona, vaikka olisi kuinka huono ilma. Kirjoittaessa täytyy pitää kunnon taukoja, juoda nestettä, venytellä ja syödä terveellisesti, jotta aivot ja keho toimivat. Yhdessä tämä kaikki on helpompaa.

Jotta saamme tukea toisistamme.

Kirjoitusretriitissä kaikki kirjoittavat erikseen, mutta sitoutuvat yhdessä kirjoittamiseen. Monet retriittiin osallistuneet tapaavat toisiaan sen jälkeenkin, joko fyysisesti tai virtuaalisesti, niin usein tai harvoin kun on tarvis. Voit pitää yhteyttä muihin kirjoittajiin meidän keskestuluryhmässä aina kun haluat, kunnes tulee tarve osallistua taas varsinaiseen retriittiin.


Kiinnostaako?


Kiitos Virve Juholalle suomennoksesta.

%d bloggers like this: